Fide ile Bitki Yetiştirme ve Pratik Yolları

06/01/2019 Fide ile Bitki Yetiştirme ve Pratik Yolları

Fide ile Bitki Yetiştirme ve Pratik Yolları

Tohumdan bitki yetiştirmek gözünüzü korkutuyorsa, fide ile bitki yetiştirmenin pratik yollarını öğrenerek hızlı ve risksiz bitkiler yetiştirebilirsiniz.

Çimlenmeyen, solan tohumlarınızı gördükçe motivasyonunuz düşüyorsa, tohum çimlendirmeyi zor ve riskli buluyorsanız üzülmeyin. Fide ile bitki yetiştirmenin pratik yollarını öğrenerek daha hızlı, kontrollü ve riski minimize ederek güzel bitkiler yetiştirebilirsiniz. Fide ile bitki yetiştirmenin avantajlarına hemen göz atın.
Fide şaşırtma/nakil bazı özel ortamlarda veya kaplarda fide yetiştirmek ve daha sonra nihai yerine aktarmak anlamına gelir. Bu yöntem tohumların doğrudan nihai yerine ekildiği tohumdan üretim yöntemlerinden farklıdır.

Fide ile bitki yetiştirme avantajları nelerdir?

Tohumdan bitki yetiştirmeye göre fide alıp bunu yetiştireceğiniz ortama nakletmeniz size bitkileri planlama ve yetiştirme konusunda çok fazla esneklik sunabilir.
-Şaşırtma yaptığınızda bitkinin yetiştiği ortamı ve koşulları sonuna kadar kontrol edebilirsiniz. Saksılara aldığınız fideleriniz için en uygun sıcaklığı, nem ve su gereksinimlerini vb. Ayarlayabilirsiniz.
-Fideleriniz için mümkün olan en iyi beslenme ortamını sağlayabilirsiniz.
-Fidelerinizi dışarıdaki zorlu ortamlardan korumak kolaydır. Bitkileri sadece rüzgar, ısı ve yağmurdan korumakla kalmaz, aynı zamanda kuşlara, salyangozlara ve diğer zararlılara karşı da koruma sağlayabilirsiniz.
-İç mekanda fide yetiştirdiğinizde bitkiler için büyüme mevsimlerini uzatabilirsiniz. Toprak sıcaklığını kontrol ederek, yetiştirmesi çok zor olan birçok bitkiyi yetiştirebilirsiniz.
-Şaşırtma/ nakil yapılan bitkileriniz, doğrudan yerine ekilen bitkilere göre yabani otlara karşı daha fazla rekabet etme şansına sahiptir.
-İç mekanda saksı içinde büyüyen fideler, daha iyi çimlenme oranı gösterir. Böylece tohum maliyetinden tasarruf edebilirsiniz. Özellikle egzotik çeşitliliğiniz varsa, uzun vadede faydalı olacaktır.

Fide ile bitki yetiştirme

Fidelerin saksıya ekilmesi:

Fideler ilk gerçek yaprak setine sahip olduklarında, onları daha büyük saksılara nakletmenin zamanı gelmiştir.
Fideleri taşırken köklere zarar vermekten çok endişe ediyorsanız, onları işin başından organik malzemeden üretilmiş, toprakta parçalanabilen minik yetiştirme saksılarından (viyol) çimlendirebilirsiniz.Ya da bu tip viyollarda üretilmiş fideler satın alabilirsiniz. Böylece viyolleri köklere zarar vermeden direkt ekim yapacağınız alana taşıyabilirsiniz.

Fideler ne zaman nakledilir?
Fide şaşırtma/ nakli zamanı çoğunlukla bulunduğunuz bölgeye bağlıdır. Uygun şekilde nakil yapabilmek için yerel buzlanma tarihini kontrol edin. Serin havaya dayanıklı bir bitki türü olmadıkça, fidelerinizi her zaman son don zamanı geçtikten sonra nakledin. Örneğin, domates veya biber gibi yumuşak fideleriniz varsa, açık havaya nakletmeden önce gece sıcaklıklarının 10 ° C üzerine çıkmasını beklemek en iyisi olacaktır .

Fide dikiminde 5 basit adım:
Tohumdan değil fideden bitki yetiştirmeyi seçtiyseniz, fideden bitki yetiştirmenin pratik yolları size yardımcı olacaktır.
1. İlk olarak, bitkiyi nakletmek istediğiniz yere bir delik açın. Taşıyacağınız fidenin kök yüksekliği kadar derin ve çapının iki katı olmasına dikkat edin
2. Nakilden önce bitkilere su vermek neredeyse zorunludur. Bunu yapmazsanız, bitkinin başlangıçta topraktan su alması mümkün olmayacaktır. Bitkilerin yeni ortamında kök yetiştirmesi biraz zaman alır.

Fide ile bitki yetiştirme

3. Bitkinin kökünü tutun ve içinde bulunduğu saksıyı baş aşağı çevirin. Yerçekimi kuvveti nedeniyle, bitkiyi içinde bulunduğu saksıdan çıkarmak çok daha kolay olacaktır.
4. Fideyi açtığınız deliğe/ çukura yerleştirin.
5. Toprakla örtün ve köklerin toprakla tam temas etmesini sağlamak için hafifçe bastırın. Bitkinin büyüdüğünü görene kadar toprağın sürekli nemli kaldığından emin olun. Can suyu vermeyi ihmal etmeyin.

Püf noktası:Fidenizi bahçeye taşıdınızda havanın bulutlu, sıcaklığın ılık olmasına dikkat edin. Bitki, doğrudan güneş ışığı ile karşılaştığında ya da direkt rüzgara maruz kaldığında yeni yerine adapte olmakta zorlanacak ve solacaktır.